Tramlijn 3 (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gelede Schindler 237 op tramlijn 3 op het Rotterdamse Stationsplein eind jaren zeventig.

Tramlijn 3 is een voormalige tramlijn van de Rotterdamse RET en reed van 28 november 1906 tot 23 augustus 2004.

Lijn 3 (opgeheven)
uKBHFa Station Kleiweg
uHST Bergpolderplein
uHST Kootsekade
uHST Station Noord
uHST Soetendaalseweg
uHST Benthuizerstraat
uHST Zwaanshals
uHST Zaagmolenbrug
uHST Noorderbrug
uHST Meent
uHST Pompenburg
uHST Weena
uHST Rotterdam Centraal
uHST Kruisplein
uHST Lijnbaan
uHST Stadhuis
uHST Schiekade
uHST Walenburgerweg
uHST Schieweg
uHST Statenweg
uHST Vroesenpark
uBHF Diergaarde Blijdorp
uHST Bentinckplein
uHST Proveniersplein (CS Noordzijde)
uCONTf Halte Schiekade


De eerste lijn 3 reed de route Bergweg - Boompjes. In 1922 werd de lijn vanaf de Bergweg verlengd naar de Heer Vrankestraat en in 1929 van Boompjes naar de Groene Hilledijk. In 1934 werd de route veranderd in Groene Hilledijk - Station D.P. In 1936 werd de lijn opnieuw verlengd, van de Groene Hilledijk naar de Groenezoom. In 1941 werd de lijn verlengd naar Diergaarde Blijdorp, maar in 1943 weer ingekort tot Station D.P. In 1945 werd de lijn opnieuw verlengd naar Blijdorp.

In 1967 werd met het oog op de ingebruikname van de metro, waarbij al het rivierkruisend tramverkeer zou vervallen, de route totaal gewijzigd en reed toen Blijdorp - Kralingen (Laan van Nooitgedacht). In 1981 werd lijn 3 gewijzigd in een ringlijn Blijdorp - Centrum - Blijdorp en ging het traject naar Kralingen naar een nieuwe lijn 7. Na het gereed komen van de zogenaamde Cebecolus bij station Blaak reed lijn 3 daarnaartoe. In 1984 moest de RET bezuinigen en werd lijn 1 vanaf de Honingerdijk ingekort tot het Oostplein waarbij de minder frequent rijdende lijn 3 naar de Honingerdijk werd verlengd. In 1986 volgde een verlenging naar de Esch. Eind jaren 90 reed lijn 3 de route Blijdorp - De Esch (samen met lijn 13).

In 2000 is de lijn voor de laatste keer gewijzigd en reed vanaf toen tot de opheffing in 2004 een korte maar opmerkelijke route van Blijdorp naar de Kleiweg, waarin de lijn twee keer het Hofplein passeerde. Het aantal passagiers nam door deze route nog verder af waardoor later ook de avonddienst na 20.00 uur verviel. Het traject Oostplein - De Esch werd overgenomen door lijn 1.

Op 23 augustus 2004 werd lijn 3 uiteindelijk wegens bezuinigingen geheel opgeheven. Voor de bediening van Diergaarde Blijdorp werd verwezen naar bus 44 of naar bus 33 die bij de hoofdingang stopt aan de andere kant. De Kleiweg werd ook tramloos maar later keerde tram 8 op deze route terug.

Lijn 3 bereed vanaf 2000 tot de opheffing in 2004 het traject: Station KleiwegStation NoordOude Noorden – Hofplein – Centraal Station – Hofplein – Centraal Station Noordzijde – Diergaarde Blijdorp.

Een paar eerder jaar werd lijn 3 aangevuld door lijn 13. Op dat moment reed lijn 3 nog Blijdorp-CS-Van Oldenbarneveltstraat-Beurs-Blaak-Honingerdijk-De Esch. Lijn 3 en 13 hadden hetzelfde traject, alleen reed lijn 3 de lus in Blijdorp tegen de klok in en lijn 13 met de klok mee. Na de opheffing van lijn 13 in 2000, ging lijn 3 de lus met de klok mee rijden.

Met de nieuwe dienstregeling van 10 december 2006 rijdt er ten behoeve van bezoekers van Diergaarde Blijdorp weer een tram op het traject Centraal Station (Noordzijde) – Van Aerssenlaan. Deze tramlijn 11 rijdt alleen op feestdagen en in vakanties van april tot oktober en wordt door RoMeO onderhouden met vierassers uit 1931. Deze tramdienst dient om de opheffing van lijn 3 te compenseren.

In 2010 keerde de tramlijn door Blijdorp tijdelijk terug als reguliere tramlijn echter onder het lijnnummer 11. De lijn reed in één richting als ringlijn met de klok mee (zoals lijn 13 reed) van het Centraalstation naar Blijdorp en via de Schiekade weer terug. Het betrof een proef maar door het geringe aantal reizigers werd in november 2010 al besloten dat deze proef geen vervolg kreeg en de tramlijn werd weer opgeheven.